Ивайло Балабанов е първият „Почетен селянин” на Хухла

  • Мистериите в навечерието на Илинден в малкото ивайловградско селце отново събра стотици свои потомци
    • Барок звуча в древносветилище, хоро се вихри на върха, където си дават среща легендите

Поетът Ивайло Балабанов е първият носител на наградата „Почетен селянин”, учредена от културните празници „Мистериите на Хухла” тази година. Сатуетката – пробит стар цървул, в който е поставено земното кълбо, му беше връчена от председателя на Инициативния комитет на „Мистериите на Хухла” Иван Бунков по време на концерта на връх Свети Илия.

Беше представена новата книга на Ивайло Балабанов „Небесен гурбетчия”, чийто съставител и редактор е Иван Бунков. Представянето й пред читателите беше също по време на концерта. За книгата и за автора й се казаха много и красиви думи. Наистина искрени и основателни. Когато се говори за нещо истинско, няма място за куртоазия и преструвки.

Иначе, дали защото заради финансовата криза на хората им се приисква нещо весело и приятно, дали защото на всички вече започва да им идва в повече чалгата и закопняват за нещо истинско, но в Хухла се събраха хора, които наистина държаха да видят и чуят нещо хубаво.

Малкият каньон с водопада - светилище край Арда с усилие събра публиката на бароковия концерт, който изнесоха там трио „Хухла” - Атанас Георгиев /контрабас/, Десислава Карамфилова /цигулка/ и Златина Георгиева /флейта/. Младите музиканти са потомци на хухленци и свириха с много вдъхновение. А хората не искаха да ги пуснат и си изпросиха два биса.
В салона на читалището в Хухла изложба от акварели и рисунки подреди Павел Павлов. Малко по-късно започна кулинарната изложба – базар „Традиция без граници”, в която бяха представени 25 типични специалитети на българи, гърци и турци. Сред тях бяха хухленски зелник с тученица, смигаль, гръцка сусамена баклава, и пита с тиква, турска къпана баница и баклава.

Докато събраните за празника хора изкупуваха и изяждаха с удоволствие експонатите от кулинарната изложбата, писатели, поети и журналисти мъдруваха на кого ще бъде връчена наградата.

Преди да тръгнат към връх Свети Илия1 хората положиха венци и цветя пред паметниците на загиналите през войните и убитите през 1913 г. хухленци. А горе свираченки, облечени в традиционните си носии в бяло и червено, сияещи в лъчите на залеза, изпяха край пресъхналия кладенец на древното светилище, до което беше възстановен параклисът на свети Илия, песни посветени на Илинден.

След това хората заеха местата в амфитеатъра и музиката на оркестър Кърджали се понесе над крайчетата на трите държави, които се събират малко по-надолу в равнината. А с настъпването на здрача все по-отчетливо засияват като съзвездия светлините на български, гръцки и турски села чак до Одрин на хоризонта.

Независимо в коя точка на света живееш, можеш да бъдеш истински хухленец, стига да мислиш за нея като Одисей за своята Итака. Това каза в словото си Иван Бунков. Той подчерта, че наградата „Почетен селянин” е най-скъпата, защото селяните са основата, началото на всичко в обществото.

Той призова хухленци да се чувстват избрани и горди с родното си място и да го възстановят. Така ще се възстанови държавата – когато това стане с всяко село.
Ще дадем наградата на този, на когото не може да не я дадем, подчерта Бунков. И вече на всички беше ясно кое име ще последва –това на поета Ивайло Балабанов.
Негови стихове нпрочете съпругата му. Говориха поетесата Елка Няголова, която пристигна специално за награждаването чак от Варна, писателят Владимир Янев, художниците Владимир Чукич, автор на илюстрациите и оформлението на стихосбирката, скулпторът Емил Пенчев, автор на статуетката за наградата.

Когато на сцената стъпи и запя Богдана Петрова, която спечели конкурса „България търси талант”, публиката първо занемя, а след това избухна от възторг. Танцуващи деца изпълниха пространството пред сцената, качиха се горе при Богдана. Когато изпя песните си, се наложи да пее акапелно на бис, защото хората не искаха да я пускат.

Като проблясък в програмата беше танцът на хореографа Маргарита Будинова и партньора й Рангел Спиров, един от най-известните латино-танцьори в България. Той е създаден специално за Хухла и темата му е любовта.

Оттук нататък започна най-хухленската част на вечерта – народна музика и хоро – от 6 софийски танцьори до нагънато на няколко ката, в което играят стотици хора. Пяха Иванка и Иван Петрови, родителите на Богдана и оркестър Кърджали.
След това на сцената се качиха Златка и Илия Христови – дует от Хухла. Взриваха публиката с песента за Хухла, в която се казва, че в селото има всичко – писатели, журналисти, доктори с кабинети, спортисти и икономисти. Има панорама чак до Одрин – града. Всичко то си има, само вода няма. Това е песен с отворен текст, в която всяко ново събитие намира мястото си. Пее се от трийсетина години.

Заедно с оркестър „Кърджали” пя хухленката Славка Тараболова. После микрофонът взе Христо Куманов, хухленец от Бургас и изпълни известни парчета на Пламен Ставрев. Всички го аплодираха и танцуваха. Не закъсняха и хухленските зетьове. Един от тях пя съпроводен от оркестър „Кърджали”. А Стефан Георгиев от Марково, един зетьовете, предложи догодина Хухла да даде и награда „Почетен зет”, защото това не е лесна работа.

Нощта продължи с фри-джаз. Емо Пенчев се качи на подиума с тромпета си. Художникът Владимир Чукич зае позиция зад йониката. След няколко фрази не се стърпя и Иван Бунков. И той изскочи с кларинета и отново се заформи култовата група „Емпти ботълс”. Празникът продължи след това пак с народна музика и хора, в които център бяха танцьорите от състав „От извора”. С напредването на нощта компаниите се сипнаха по къщите. Акордеони, контрабаси кларинети и флейти, посрещнаха изгрева.

Тонка ГОГОВА
Снимки: Мехмед РЕДЖЕБ