Мистериите на Хухла, Мистерии и по време на криза

Тази година отново ще се проведат културните празници "Мистериите на Хухла", този път под надслов "Мистерии и по време на криза".
На 17 и 18 юли тази година на връх "Свети Илия" над село Хухла отново ще се стекат хора от близо и далеч. И понеже годините са трудни, няма спонсори, а организаторите не се отказват отново да дадат незабравими мигове на хухленци и на гостите им, програмата ще бъде предимно с хухленски имена.
На празниците ще бъде представена нова, по-точно сборна книга на големия поет Ивайло Балабанов, родом от Хухла. Художник на книгата е не по-малко известният Владимир Чукич. В литературното четене ще участвата не само творци от Хухла. Микрофонът ще вземат много известни поети и писатели от цялата страна.
За всички на Мистериите ще пее Богдана Петрова – момичето, което спечели първото място в конкурса "България търси талант". Невероятният глас на талантливата българка ще литне от върха Илинденя над три държави - България, Гърция и Турция. Богдана е радостна, че ще пее точно тук - защото в жилите й тече и хухленска кръв. Баба й Султана е от Хухла. Заедно с Богдана глас ще извие и майка й Иванка - невероятна родопска певица. Ще свири и бащата - на акордеон.
Както винаги и сега на Мистериите ще има и класика и барок, а после и джаз. Класиката и барокът ще ги чуете в ранния следобед на 17 юли край водопадчето - светилище до чинарите на река Арда край Хухла. Ще свирят Атанас Георгиев /контрабас/ и Деси Карамфилова /цигулка/. В жилите и на двамата тече също хухленска кръв.
Атанас завърши Консерватория в София, свири в Нов симфоничен оркестър, после 4 години - в Чикаго, после в Милано и Рим, а сега - в Берлин. Завършил е и театрална, и оперна режисура , консултант му е големият режисьор Димитър Гочев. Деси сега завърши Консерваторията в София, спечели стипендия за Мадрид и се стяга да ходи да специализира в Испания. Тя е една от водещите млади цигуларки. Брат й - Димитър Карамфилов - бас китара и контрабас , също е водещ музикант, но в джаза. Миналата година той свири на Мистериите в квартета на Васил Пармаков. Тази година той ще дойде с бас китарата си и на място вероятно ще създаде група, с която да импровизира.
Мистериите на Хухла ще видят и балет. И то от висока класа. Написан специално за Хухла, също от една много горда хухленка. Това е Маргарита Будинова. Майка й е от Хухла - Сийка Петрова. Маргарита голяма част от детството си изкарва на Хухла и никога няма да забрави селото си. Лично тя ще играе в балета. Маргарита е сестра на Петя Павлова, която в момента е в Лондон и ще пее на едни от следващите Мистерии на Хухла.

Разбира се, това не е всичко. С изключения на бароковия концерт, цялата останала програма ще се проведе на високо на връх Илинденя. Вечерта край кладенеца на върха ще пеят фолклорни групи от близки и далечни села. Почит на Свети Пророк Илия ще отдадат и гостуващите гръцки групи.
В надпяването и надсвирването ще вземат вихрено участие и хората на Нешко Нешев, кралят на кларинета, племенник на Иво Папазов. До зори ще звучат песните и словата на хухленци от Бата, Кошарица, Бургас, Варна, София, Пловдив, Димитровград... Очаква се да дойдат хора от родовете на големите български колоездачи Ненчо Христов и Ненчо Стайков, на футболиста и певеца Пламен Христов, които са също "хухленци" – дедите им са изселени през 1883 г. във Варна.
Гвоздеят на програмата ще бъде връчването на Голямата награда - "Почетен селянин". Статуетката е дело на скулптора Емил Пенчев.
Освен гърци ще има и други чужденци - млади хора от почти всички страни на Европейския съюз, които са на бригада на разкопките на Хухленското кале, известно в Средновековието като замъка "Родостица", в който е отсядал Калоян при битките си с латините.
На Мистериите се очаква да пристигне и президентът на република България Георги Първанов.
В деня на Мистериите се очаква да се отвори еднократно ГКПП при Славеево - Кипринос за Гърция, за да може свободно да се преминава в двете посоки само с лична карта.
Има още изяви и много изненади.